Almás zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Almás zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 3 ek porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej

Töltelék:

  • 5 közepes alma lereszelve
  • 25 dkg darált dió
  • 6 ek lekvár (nálam ribizli, mert szerintem ez passzol az almához, de ha ilyenünk nincs, jó a sárgabarack is)
  • 3 ek porcukor
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 mk fahéj (amit a kristálycukorral összekeverünk)

Bevonat:

  • 3 ek kakaó (jó minőségű, holland típusú)
  • 3 ek kristálycukor
  • víz
  • 3 dkg vaj

Elkészítése:

Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, majd tegyük félre.
Ezután készítsük el a tésztát.

Olvasszuk fel a vajat, és picit várjunk, amíg lehűl, majd keverjük bele a cukrot és a tojássárgáját. Egy másik edénybe rakjuk a lisztet, tegyük hozzá a szoba hőmérsékletű tejet, tejfölt, majd morzsoljuk bele az élesztőt is. Gyúrjunk belőle lágy tésztát, és letakarva szoba hőmérsékleten pihentessük 30 percet.

Közben a diót és a cukrot keverjük össze.

Ha letelt a tészta pihentetésének ideje, válasszuk a cipót három részre, és az elsőt nyújtsuk ki.
Ezt a tésztát tegyük egy kivajazott tepsibe, és villával szurkáljuk meg a felületét. Ezután kenjük le 3 evőkanál lekvárral.

Erre jöhet a cukros dió, majd a kinyomkodott alma. Szórjuk meg az almát egy evőkanál fahéjas cukorral.
Ezután jöhet a második kinyújtott tésztaréteg, és következhet a következő réteg ugyanebben a sorrendben.

A végén a harmadik tésztával lezárjuk, és ezt is megszurkáljuk. A sütit óvatosan nyomkodjuk le, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük enyhén barna színűre. Teljesen hűtsük ki, és közben készítsük el a bevonatot.

Ehhez a kakaót és a cukrot keverjük el annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Tegyük fel a tűzre, és forraljuk 2-3 percet, ezután keverjük hozzá a vajat, és hűtsük langyosra. Öntsük a sütemény tetejére, szépen simítsuk le, és hagyjuk legalább egy éjszakát a hűtőben „érni” a zserbót.