Almás szilvás bitta recept

Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 28 dkg liszt
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál fehér bor
- só
A nyújtáshoz:
- liszt
A tepsi kenéséhez-szórásához:
- vaj
- zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 4-5 db savanykás őszi alma
- 10-15 dkg barna nádcukor
- 10 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl rumaroma
A tetejére:
- 1 evőkanál barna cukor
- vágott lapkamandula
- 2 dkg zöld pisztácia darabolva
A kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A hideg vajat kockára vágjuk, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót. Jó alaposan összekeverjük robotgéppel, majd a tejfölt, és a bort is hozzáöntjük. 15 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kétszer hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Megint hűtőbe tesszük 15 percre. Közben az almát meghámozzuk, és vékony szeleteket vágunk belőle, összerázzuk a barna cukorral, és a mandulával.
Az aszalt szilvát felvagdaljuk apró darabokra, és rövid ideig a rumaromában áztatjuk. A tésztát kinyújtjuk két darabra, és az egyik darabot egy 25×35 cm-es tepsibe tesszük, amit kivajaztunk, és morzsával megszórtunk.
Megszurkáljuk villával, és erre rakjuk szépen az almát, és a rumaromába áztatott szilvát elosztva arányosan.
Betakarjuk a másik tésztalappal. Ami leesik azt félretesszük, és a tojással megkent tésztára rácsokat sodrunk belőle. Ezt is megkenjük tojássárgával, majd megszórjuk a barna cukorral, és a mandulával, no meg a pisztáciával.
180 fokos sütőbe téve 45 percig sütjük. (Sütés közben lehet hogy kisebbre kell venni a hőfokot 160 fokra) Vigyázzunk, ne piruljon meg nagyon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »