Almás szilvás bitta recept

Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 28 dkg liszt
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál fehér bor
- só
A nyújtáshoz:
- liszt
A tepsi kenéséhez-szórásához:
- vaj
- zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 4-5 db savanykás őszi alma
- 10-15 dkg barna nádcukor
- 10 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl rumaroma
A tetejére:
- 1 evőkanál barna cukor
- vágott lapkamandula
- 2 dkg zöld pisztácia darabolva
A kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A hideg vajat kockára vágjuk, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót. Jó alaposan összekeverjük robotgéppel, majd a tejfölt, és a bort is hozzáöntjük. 15 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kétszer hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Megint hűtőbe tesszük 15 percre. Közben az almát meghámozzuk, és vékony szeleteket vágunk belőle, összerázzuk a barna cukorral, és a mandulával.
Az aszalt szilvát felvagdaljuk apró darabokra, és rövid ideig a rumaromában áztatjuk. A tésztát kinyújtjuk két darabra, és az egyik darabot egy 25×35 cm-es tepsibe tesszük, amit kivajaztunk, és morzsával megszórtunk.
Megszurkáljuk villával, és erre rakjuk szépen az almát, és a rumaromába áztatott szilvát elosztva arányosan.
Betakarjuk a másik tésztalappal. Ami leesik azt félretesszük, és a tojással megkent tésztára rácsokat sodrunk belőle. Ezt is megkenjük tojássárgával, majd megszórjuk a barna cukorral, és a mandulával, no meg a pisztáciával.
180 fokos sütőbe téve 45 percig sütjük. (Sütés közben lehet hogy kisebbre kell venni a hőfokot 160 fokra) Vigyázzunk, ne piruljon meg nagyon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Ne keresgélj tovább: ezt a 8 csirkés tésztát imádni fogod
Ha gyors, laktató és isteni vacsorára vágysz, a csirkés tészták mindig jó v
Tovább olvasom »
8 Oreós desszert, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolnod
Az Oreo nemcsak magában finom, de desszertek alapanyagaként is verhetetlen
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2024.06.24 kedd
Kedden már kicsit könnyebben vesszük az akadályokat, főleg ha tudjuk, hogy
Tovább olvasom »
Málnás édességek, amiket nem lehet megunni – sütve és sütés nélkül
Üde, friss, ellenállhatatlan – a málna igazi nyári kedvenc! Akár csokival,
Tovább olvasom »
Hűsítő édességek forró napokra – ezek a sütik most tarolnak
Ha tombol a hőség, a sütőt messziről elkerüljük – de ez nem jelenti azt, ho
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.23 hétfő
Hétfőn jól jön egy kis lendület a heti kezdéshez, és ehhez a tányérunk is h
Tovább olvasom »