Almás pite (glutén- és laktózmentesen is) recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 14 púpozott ek (gm) lisztkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- 5 ek barna cukor
- 0,5 (lm) sütőmargarin
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 5 ek (lm) tejföl
Töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 5 ek barna cukor
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 ek (gm) zsemlemorzsa
- 1 csomag vaníliás cukor
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk (lm) tejföllel elkeverve
Elkészítése:
A tészta alapanyagait addig gyúrjuk, míg szép egynemű tésztát kapunk, ami elválik a tál falától. Lisztje válogatja, lehet, hogy némelyikbe kicsit kevesebb vagy több tejföl kell, így javaslom, hogy indulásnál ne tegyük bele egyből a fent írt mennyiséget, hanem kanalanként adagoljuk. A cél, hogy egy finom, lágy, könnyen formázható állagú tésztát kapjunk. Ha a gyúrással megvagyunk, osszuk két felé, és kendővel letakarva fél órát pihentessük.
Amíg a tészta pihen, készítsük elő a tölteléket.
Az almát hámozzuk meg, nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le, és 5-10 percet pihentessük, hogy kiengedje a levét. A cukrot a vaníliás cukorral és a fahéjjal elkeverjük.
A tészta egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Megszórjuk 2 ek zsemlemorzsával, majd eloszlatjuk rajta a kifacsart, cukros fahéjjal elkevert almát. A reszelt alma tetejét megszórjuk a maradék 1 ek zsemlemorzsával, kinyújtjuk a tészta másik felét, ezzel beborítjuk.
A tetejét megkenjük a tejföllel elkevert tojással, villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó nassolást!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »