Almás pite (glutén- és laktózmentesen is)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
85 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 14 púpozott ek (gm) lisztkeverék
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 ek barna cukor
  • 0,5 (lm) sütőmargarin
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 5 ek (lm) tejföl

Töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 5 ek barna cukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 3 ek (gm) zsemlemorzsa
  • 1 csomag vaníliás cukor

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 kk (lm) tejföllel elkeverve

Elkészítése:

A tészta alapanyagait addig gyúrjuk, míg szép egynemű tésztát kapunk, ami elválik a tál falától. Lisztje válogatja, lehet, hogy némelyikbe kicsit kevesebb vagy több tejföl kell, így javaslom, hogy indulásnál ne tegyük bele egyből a fent írt mennyiséget, hanem kanalanként adagoljuk. A cél, hogy egy finom, lágy, könnyen formázható állagú tésztát kapjunk. Ha a gyúrással megvagyunk, osszuk két felé, és kendővel letakarva fél órát pihentessük.

Amíg a tészta pihen, készítsük elő a tölteléket.

Az almát hámozzuk meg, nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le, és 5-10 percet pihentessük, hogy kiengedje a levét. A cukrot a vaníliás cukorral és a fahéjjal elkeverjük.

A tészta egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Megszórjuk 2 ek zsemlemorzsával, majd eloszlatjuk rajta a kifacsart, cukros fahéjjal elkevert almát. A reszelt alma tetejét megszórjuk a maradék 1 ek zsemlemorzsával, kinyújtjuk a tészta másik felét, ezzel beborítjuk.

A tetejét megkenjük a tejföllel elkevert tojással, villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó nassolást!