Almás pite recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- 1 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek fahéj
- 1 ek sertészsír
- zsemlemorzsa
- tojásfehérje
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és kevés zsíron megpároljuk. Félretesszük hűlni. Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát.
Tészta készítése:
A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg, felkockázott margarint, és elmorzsoljuk. Ha már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Gyúrjuk jól össze, majd osszuk 2 egyforma részre. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, majd az egyiket helyezzük bele egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg zsemlemorzsával, majd halmozzuk rá, és egyenletesen oszlassuk el a tölteléket. A másik kinyújtott tésztával fedjük be. Egy villával szurkáljuk meg pár helyen, hogy a sütés közben keletkezett főz távozni tudjon. Kenjük meg tojásfehérjével, majd 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.
Tipp:
Az töltelékbe reszelhetünk citromhéját is, és én szoktam még pár szem nagyobbra tört diót is szórni bele.
Ha nem margarinnal gyúrnánk, hanem inkább zsírral, mint ahogy most én is tettem, akkor abból elég csak 10 dkg.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »