Almás pite recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- 1 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek fahéj
- 1 ek sertészsír
- zsemlemorzsa
- tojásfehérje
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és kevés zsíron megpároljuk. Félretesszük hűlni. Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát.
Tészta készítése:
A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg, felkockázott margarint, és elmorzsoljuk. Ha már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Gyúrjuk jól össze, majd osszuk 2 egyforma részre. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, majd az egyiket helyezzük bele egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg zsemlemorzsával, majd halmozzuk rá, és egyenletesen oszlassuk el a tölteléket. A másik kinyújtott tésztával fedjük be. Egy villával szurkáljuk meg pár helyen, hogy a sütés közben keletkezett főz távozni tudjon. Kenjük meg tojásfehérjével, majd 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.
Tipp:
Az töltelékbe reszelhetünk citromhéját is, és én szoktam még pár szem nagyobbra tört diót is szórni bele.
Ha nem margarinnal gyúrnánk, hanem inkább zsírral, mint ahogy most én is tettem, akkor abból elég csak 10 dkg.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »