Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek fahéj
  • 1 ek sertészsír
  • zsemlemorzsa
  • tojásfehérje

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és kevés zsíron megpároljuk. Félretesszük hűlni. Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát.

Tészta készítése:

A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg, felkockázott margarint, és elmorzsoljuk. Ha már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Gyúrjuk jól össze, majd osszuk 2 egyforma részre. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, majd az egyiket helyezzük bele egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg zsemlemorzsával, majd halmozzuk rá, és egyenletesen oszlassuk el a tölteléket. A másik kinyújtott tésztával fedjük be. Egy villával szurkáljuk meg pár helyen, hogy a sütés közben keletkezett főz távozni tudjon. Kenjük meg tojásfehérjével, majd 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.

Ha kihűlt, porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.

Tipp:

Az töltelékbe reszelhetünk citromhéját is, és én szoktam még pár szem nagyobbra tört diót is szórni bele.

Ha nem margarinnal gyúrnánk, hanem inkább zsírral, mint ahogy most én is tettem, akkor abból elég csak 10 dkg.