Almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 450 g sima liszt
- 250 g vaj
- 2 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g porcukor
- 2 ek tejföl
- 1 csomag sütőpor
- zsemlemorzsa (prézli)
- reszelt citromhéj
Töltelék:
- 1500 g reszelt alma
- citromlé, őrölt fahéj, cukor
Elkészítése:
A sima lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, belereszeljük a citromhéjat és elmorzsoljuk a puha vajjal. A közepébe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk. A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük (min. 30 perce hűtőbe tesszük). Addig az almákat meghámozzuk, durva lyukú reszelőn lereszeljük, levét kissé kinyomjuk.
A citrom levét, 3 evőkanál porcukorral, egy csipet őrölt fahéjjal összekeverjük ezzel ízesítjük az almatölteléket. Kevés olajon megdinszteljük a lereszelt almát, majd hagyjuk kihűlni. Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk. A kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk.
Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük. Ezt a tésztalapot is villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe helyezve 200 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. A kész almás pitét, ha kicsit meghűlt, szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük, így kínáljuk.
Tipp:
Elkészítettem már édesítővel is. Úgy is finom.