Almás pite recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 8 dkg zsír
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 evőkanál tejföl
töltelék:
- 1-1,5 kg alma
- 20 dkg porcukor
- fahéj
- 1-2 ek sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára betesszük a hűtőbe pihenni. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.
Az almát megpucoljuk, majd lereszeljük és egy kicsit kifacsarjuk a levét. Megpároljuk, majd ízlés szerint cukrot, fahéjat és 1-2 ek sárgabaracklekvárt adunk hozzá. Félretesszük hűlni.
A tésztát két részre osztjuk, majd pite formába nyomkodjuk. A másik részéből elveszünk egy keveset díszíteni, a maradékot kör alakúra nyújtjuk.
A pite formába nyomott tésztát megszurkáljuk villával, majd megszórjuk zsemlemorzsával és ráhalmozzuk az almás tölteléket. Rátesszük a kerek tésztát, megszurkáljuk villával, majd kiszúrt formákkal díszítjük. Fél órán át pihentetjük, majd lekenjük tojássárgájával és 180 fokon 20-25 percig sütjük.