Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 8 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 evőkanál tejföl

töltelék:

  • 1-1,5 kg alma
  • 20 dkg porcukor
  • fahéj
  • 1-2 ek sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára betesszük a hűtőbe pihenni. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Az almát megpucoljuk, majd lereszeljük és egy kicsit kifacsarjuk a levét.  Megpároljuk, majd ízlés szerint cukrot, fahéjat és 1-2 ek sárgabaracklekvárt adunk hozzá. Félretesszük hűlni.

A tésztát két részre osztjuk, majd pite formába nyomkodjuk. A másik részéből elveszünk egy keveset díszíteni, a maradékot kör alakúra nyújtjuk.

A pite formába nyomott tésztát megszurkáljuk villával, majd megszórjuk zsemlemorzsával és ráhalmozzuk az almás tölteléket. Rátesszük a kerek tésztát, megszurkáljuk villával, majd kiszúrt formákkal díszítjük. Fél órán át pihentetjük, majd lekenjük tojássárgájával és 180 fokon 20-25 percig sütjük.