Almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 12 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája (+ 1tojás sárgája a kenéshez)
- 40 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- ½ csomag sütőpor
- 1-2 ek tejföl (20%-os)
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1-2 ek kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 3-4 kk fahéj
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ráöntjük a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és az olvasztott vajon addig pároljuk, míg elfő a leve. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Összeállítjuk a tésztát. A lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor morzsássá dolgoztuk, akkor adjuk hozzá a többi alapanyagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. A tészta egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk és a kikent tepsibe rakjuk.
Megszórjuk a kekszmorzsával és elsimítjuk rajta az almatölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk és a tojás sárgájával lekenjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben szép, aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.