Almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája (+ 1tojás sárgája a kenéshez)
  • 40 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ csomag sütőpor
  • 1-2 ek tejföl (20%-os)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1-2 ek kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 3-4 kk fahéj
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ráöntjük a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és az olvasztott vajon addig pároljuk, míg elfő a leve. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Összeállítjuk a tésztát. A lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor morzsássá dolgoztuk, akkor adjuk hozzá a többi alapanyagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. A tészta egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk és a kikent tepsibe rakjuk.

Megszórjuk a kekszmorzsával és elsimítjuk rajta az almatölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk és a tojás sárgájával lekenjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben szép, aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.