Almás párna recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg túró
- 1 csomag sütőpor
- 0,5 dl tej
- 5 ek étolaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Töltelék:
- 50 dkg alma
- 0,5 citrom leve
- 5 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 csomag mazsola
- fahéj
- 0,5 csomag vaníliás pudingpor
- 0,5 dl Amaretto (mandulalikőr)
- 0,5 dl tejszín
- 3 ek víz
Elkészítése:
Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.
Az almákat meghámozzuk, majd felnegyedeljük. Ezután a magházat eltávolítjuk, és apróra daraboljuk. 0,5 citrom levét ráfacsarjuk, majd jól összekeverjük.
Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt almát, majd hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt, és lassú tűzön kevergetve felforraljuk, 1-2 percig főzzük.
A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához öntjük. 2-3 percig kevergetve besűrítjük. Végül teljesen kihűtjük!!! Ameddig az almás töltelék hűl, el lehet készíteni a tésztát.
Egy tálba beletsszük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, majd 10-12 egyenlő részre elosztjuk a tésztát.
A tojást ketté választjuk, majd a fehérjét kissé felverjük, és megkenjük vele a tésztalapok szélét.
A tésztalapok egyik felére kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágjuk. (Ettől lesz rácsos a teteje.) A berácsozott tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A széleit jól lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezzük a párnácskákat.
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverés, 160 fokon 20 percig sütöttem.)
Tálalás előtt langyosra hűtjük, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.
A almás párna kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 37 g
Zsír: 7 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »