Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás párna recept

Almás párna
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 30 dkg liszt
    • 15 dkg túró
    • 1 csomag sütőpor
    • 0,5 dl tej
    • 5 ek étolaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Töltelék:

    • 50 dkg alma
    • 0,5 citrom leve
    • 5 dkg barna cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 0,5 csomag mazsola
    • fahéj
    • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
    • 0,5 dl Amaretto (mandulalikőr)
    • 0,5 dl tejszín
    • 3 ek víz

    Elkészítése:

    Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.

    Az almákat meghámozzuk, majd felnegyedeljük. Ezután a magházat eltávolítjuk, és apróra daraboljuk. 0,5 citrom levét ráfacsarjuk, majd jól összekeverjük.

    Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt almát, majd hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt, és lassú tűzön kevergetve felforraljuk, 1-2 percig főzzük.

    A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához öntjük. 2-3 percig kevergetve besűrítjük. Végül teljesen kihűtjük!!! Ameddig az almás töltelék hűl, el lehet készíteni a tésztát.

    Egy tálba beletsszük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.

    Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, majd 10-12 egyenlő részre elosztjuk a tésztát.

    A tojást ketté választjuk, majd a fehérjét kissé felverjük, és megkenjük vele a tésztalapok szélét.

    A tésztalapok egyik felére kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágjuk. (Ettől lesz rácsos a teteje.) A berácsozott tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A széleit jól lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezzük a párnácskákat.
    Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenjük.

    Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverés, 160 fokon 20 percig sütöttem.)

    Tálalás előtt langyosra hűtjük, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.

    A almás párna kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 231 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 37 g
    Zsír: 7 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá