Almás párna

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg túró
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek étolaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

Töltelék:

  • 50 dkg alma
  • 0,5 citrom leve
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag mazsola
  • fahéj
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
  • 0,5 dl Amaretto (mandulalikőr)
  • 0,5 dl tejszín
  • 3 ek víz

Elkészítése:

Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.

Az almákat meghámozzuk, majd felnegyedeljük. Ezután a magházat eltávolítjuk, és apróra daraboljuk. 0,5 citrom levét ráfacsarjuk, majd jól összekeverjük.

Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt almát, majd hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt, és lassú tűzön kevergetve felforraljuk, 1-2 percig főzzük.

A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához öntjük. 2-3 percig kevergetve besűrítjük. Végül teljesen kihűtjük!!! Ameddig az almás töltelék hűl, el lehet készíteni a tésztát.

Egy tálba beletsszük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.

Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, majd 10-12 egyenlő részre elosztjuk a tésztát.

A tojást ketté választjuk, majd a fehérjét kissé felverjük, és megkenjük vele a tésztalapok szélét.

A tésztalapok egyik felére kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágjuk. (Ettől lesz rácsos a teteje.) A berácsozott tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A széleit jól lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezzük a párnácskákat.
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverés, 160 fokon 20 percig sütöttem.)

Tálalás előtt langyosra hűtjük, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.