Almás marcipános krémes recept
Hozzávalók:
Piskótához
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek liszt
- 4 ek cukor
- só
- 1 ek víz
- 2 ek őrölt, pucolt mandula
- 1/2 tasak sütőpor
Krémhez
- 1 tasak tejszín ízű puding
- 5 dl tej
- 4 dkg cukor
- 5-10 dkg marcipán
- 2 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek baracklekvár
- 3 édes alma
- őrölt csillagánizs
- 2 ek barna nádcukor
- 1 lime/citrom leve és reszelt héja
- 2 cl fehérbor
Díszítéshez
- csokiforgács
- pirított mandula
Elkészítése:
35 x 45 cm-es tepsi kell, vajazott, lisztezett.
A piskótát szokásos módon megsütjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a vizet, majd a sütőporral és mandulával elkevert lisztet, ezzel is elkeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. 35 x 45 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.
Az almát meghámozzuk, és vékonyan felszeljük, majd citromlével meglocsoljuk. A barna cukrot serpenyőbe tesszük, és a fűszert a citromhéjat, fehérbort meg az almákat is hozzákeverjük. Kis lapáttal, hogy ne törjön össze, időnként megkeverjük, és megpároljuk.
A kihűlt piskótát megkenjük a baracklekvárral vékonyan, majd az almaszeleteket szépen sorba ráhelyezzük (a levét nem). A pudingot készítsük el kevés cukorral, hűtsük ki, majd reszeljük bele a marcipánt, és kenjük az almákra. A tejszínt verjük fel 1 kk. porcukorral, meg a fixálóval, és tegyük a pudingos réteg tetejére.
Csokoládé-, és/vagy pirított mandulaforgáccsal díszítjük. Tegyük hűtőbe néhány órára, majd szeleteljük.