Almás-málnás morzsasüti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Hozzávalók a morzsához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
Hozzávalók a gyümölcsös részhez:
- 2 db alma
- 20 dkg málna (v. szeder, áfonya..)
- 5 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 mk őrölt fahéj
Elkészítése:
Tegyük bele a lisztet és a cukrot egy tálba, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Ezután kezdjük el az ujjainkkal összemorzsolni, hogy egy zsemlemorzsa szerű morzsát kapjunk.
A málnát tegyük egy szűrőbe, majd alaposan mossuk meg, és hagyjuk teljesen lecsepegni a vizet. Az almát hámozzuk meg, vágjuk négybe, majd távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és kezdjük el karamellizálni. Pár perc után adjuk hozzá a felkockázott almát, majd szórjuk meg az őrölt fahéjjal. Ezután keverjük alaposan össze, majd fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk félpuhára az almát.
Ezután vegyük le a fedőt, és pároljuk még pár percig, hogy a leve besűrűsödjön. Egy sütőtálba (v. kisebb tepsibe) öntsük bele a karamellizált almát, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett málnát, (v. szedret) és óvatosan keverjük össze.
Végül szórjuk meg a vaníliás cukorral, majd szórjuk a tetejére az édes morzsát is. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (szép világosra, ropogósra süljön a morzsa a tetején)
Az elkészült gyümölcsös morzsát vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni. Tálalás előtt a még meleg gyümölcsös morzsát szedjük tányérra, kanalazzunk rá egy gombóc vanília fagylatot, és úgy kínáljuk.