Áfonyás tortelette recept
Hozzávalók:
- 20 dkg friss nagy szemű kék áfonya
Omlós tészta:
- 23 dkg liszt
- 3 dkg őrölt mandula
- 2 ek porcukor
- 14 dkg hideg kockázott vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek hideg víz
A krémhez:
- 2,5 dl zsíros tej
- 4 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 ek vanília aroma
- 100 ml sűrű, 30%-os habtejszín
Elkészítése:
A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát a cukrot és a vajat.Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját,és 1-2 ek hideg vizet. Borítsuk ki a munkalapra, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap vegyük ki a tésztát, és gyúrjuk át. Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával, és villával szurkáljuk meg. Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt,hogy a széle lelógjon, és sütőbabot terítsünk el benne. Ezt nevezzük vaksütésnek.
Előmelegített, 160 fokos sütőbe téve 15 percig süssük, majd vegyük ki a babot a papírral, és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.
A tejet a tejszínnel, a vanília aromával, a cukorral, a tojássárgájákkal és a pudingporral keverjük jól össze habverővel. A tésztán osszuk el a megmosott áfonyaszemeket, és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket. Süssük 150 fokon 35 percig.