Áfonyás tortelette recept
Hozzávalók:
- 20 dkg friss nagy szemű kék áfonya
Omlós tészta:
- 23 dkg liszt
- 3 dkg őrölt mandula
- 2 ek porcukor
- 14 dkg hideg kockázott vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 ek hideg víz
A krémhez:
- 2,5 dl zsíros tej
- 4 nagy
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 ek cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 ek vanília aroma
- 100 ml sűrű, 30%-os habtejszín
Elkészítése:
A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát a cukrot és a vajat.Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját,és 1-2 ek hideg vizet. Borítsuk ki a munkalapra, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap vegyük ki a tésztát, és gyúrjuk át. Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával, és villával szurkáljuk meg. Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt,hogy a széle lelógjon, és sütőbabot terítsünk el benne. Ezt nevezzük vaksütésnek.
Előmelegített, 160 fokos sütőbe téve 15 percig süssük, majd vegyük ki a babot a papírral, és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.
A tejet a tejszínnel, a vanília aromával, a cukorral, a tojássárgájákkal és a pudingporral keverjük jól össze habverővel. A tésztán osszuk el a megmosott áfonyaszemeket, és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket. Süssük 150 fokon 35 percig.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

