Áfonyás tortelette

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss nagy szemű kék áfonya

Omlós tészta:

  • 23 dkg liszt
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 2 ek porcukor
  • 14 dkg hideg kockázott vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek hideg víz

A krémhez:

  • 2,5 dl zsíros tej
  • 4 nagy tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 ek vanília aroma
  • 100 ml sűrű, 30%-os habtejszín

Elkészítése:

A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát a cukrot és a vajat.Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját,és 1-2 ek hideg vizet. Borítsuk ki a munkalapra, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap vegyük ki a tésztát, és gyúrjuk át. Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával, és villával szurkáljuk meg. Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt,hogy a széle lelógjon, és sütőbabot terítsünk el benne. Ezt nevezzük vaksütésnek.

Előmelegített, 160 fokos sütőbe téve 15 percig süssük, majd vegyük ki a babot a papírral, és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.

A tejet a tejszínnel, a vanília aromával, a cukorral, a tojássárgájákkal és a pudingporral keverjük jól össze habverővel. A tésztán osszuk el a megmosott áfonyaszemeket, és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket. Süssük 150 fokon 35 percig.