Áfonyás pudingos kalácskoszorú recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 0,5 tasak élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dkg margarin
- csipet só
Töltelékhez
- 15 dkg friss, kék áfonya
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a tetejére
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk géppel.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, szaknyelven slájfoljuk, balról jobbra lenyomva a tenyerünket az asztal lapjára. Konyharuhával letakarva 30 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát megmossuk, és kissé lecsepegtetjük, és a cukorral megpároljuk kevés citrommal meglocsolva. A pudingot a cukorral az előírásnak megfelelően 4 dl tejjel sűrűre főzzük, majd ha kihűlt az áfonyával összekeverjük, és kihűtjük a hűtőben. Az egyik cipót 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 25×15 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek. áfonyás pudingot, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
Egy éles késsel kb. 1,5 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Megkenhetjük tojásfehérjével, mert akkor jobban tapad.
A töltelékes részt szépen áthajtjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.
A kalács két végét összedugjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Ebből a mennyiségből 2 kalácska lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »