Áfonyás pudingos kalácskoszorú recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 0,5 tasak élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 dkg margarin
- csipet só
Töltelékhez
- 15 dkg friss, kék áfonya
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a tetejére
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk géppel.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, szaknyelven slájfoljuk, balról jobbra lenyomva a tenyerünket az asztal lapjára. Konyharuhával letakarva 30 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát megmossuk, és kissé lecsepegtetjük, és a cukorral megpároljuk kevés citrommal meglocsolva. A pudingot a cukorral az előírásnak megfelelően 4 dl tejjel sűrűre főzzük, majd ha kihűlt az áfonyával összekeverjük, és kihűtjük a hűtőben. Az egyik cipót 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 25×15 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek. áfonyás pudingot, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
Egy éles késsel kb. 1,5 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Megkenhetjük tojásfehérjével, mert akkor jobban tapad.
A töltelékes részt szépen áthajtjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.
A kalács két végét összedugjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Ebből a mennyiségből 2 kalácska lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »


