Áfonyás pillangó recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1,25 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 8 dkg vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárga
- csipet só
- 1 mokkáskanál őrölt kardamom mag
Az áfonyadzsemhez:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg barna nádcukor
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg és csillagánizs
- 20 dkg friss áfonya
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 dl vörösbor
- 1 kávéskanál rum
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csomag 3 az 1-ben zseléfix
A tetejére:
tojás sárgája
- darabolt pörkölt mogyoró
Elkészítése:
A szitált liszthez adom a kelt tészta további hozzávalóit. Dagasztófejjel ellátott robotgéppel, addig keverem, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Átgyúrom. Letakarva 20 perc alatt duplájára kelesztem.
Elkészítem a dzsemet. Kihűtöm annyira, hogy kemény legyen, de kenhető.
A megkelt tésztát vékonyra, kb 30×50 cm téglalappá nyújtom. Egyenletesen megkenem a hideg töltelékkel. Hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerem. Felszeletelem pillangó formára. A trapézok közepét egy kés tompa felével benyomom.
A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük hízni. Tetejüket megkenem tojás sárgával, és megszórom pörkölt mogyoróval. Mire végzek, már lehet is sütni.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.
Tipp:
A tésztáját az egyik weboldalon láttam meg, én pedig az áfonyára gondoltam rögtön, hogy azzal milyen finom lehet. Nem csalódtam benne. A sütésével vigyázzunk, mert nekem elektromos beépített sütőm van, és bizony ki kell tapasztalni, hogy milyen hőfokon, és meddig süssek vele kelt tésztát.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »