Áfonyás pillangó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Áfonyás pillangó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1,25 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 tojás sárga
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom mag

Az áfonyadzsemhez:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg barna nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg és csillagánizs
  • 20 dkg friss áfonya
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kávéskanál rum
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag 3 az 1-ben zseléfix

A tetejére:
tojás sárgája

  • darabolt pörkölt mogyoró

Elkészítése:
A szitált liszthez adom a kelt tészta további hozzávalóit. Dagasztófejjel ellátott robotgéppel, addig keverem, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Átgyúrom. Letakarva 20 perc alatt duplájára kelesztem.
Elkészítem a dzsemet. Kihűtöm annyira, hogy kemény legyen, de kenhető.
A megkelt tésztát vékonyra, kb 30×50 cm téglalappá nyújtom. Egyenletesen megkenem a hideg töltelékkel. Hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerem. Felszeletelem pillangó formára. A trapézok közepét egy kés tompa felével benyomom.
A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük hízni. Tetejüket megkenem tojás sárgával, és megszórom pörkölt mogyoróval. Mire végzek, már lehet is sütni.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.

Tipp:

A tésztáját az egyik weboldalon láttam meg, én pedig az áfonyára gondoltam rögtön, hogy azzal milyen finom lehet. Nem csalódtam benne. A sütésével vigyázzunk, mert nekem elektromos beépített sütőm van, és bizony ki kell tapasztalni, hogy milyen hőfokon, és meddig süssek vele kelt tésztát.