A legfinomabb somlói recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek liszt
- 1 ek étkezési keményítő
- 6 ek cukor
- 1 sütőpor
- csipet só
Krémhez:
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg. margarin
- 4 ek cukor
- 5-6 dkg mazsola
Öntethez:
- 1-1 csomag csoki, vagy étcsoki pudingpor
- 3 ek. sima kakaópor
- 40-50 dkg cukor
- 0,5 dl rum
- 2 l víz
Elkészítése:
Elkészítjük a piskótát. A tojások fehérjét keményre verjük a csipet sóval, a sárgáját külön tálban a cukorral habosra, és a szárazanyagokat is összekeverjük (liszt,keményítő,sütőpor). A sárgájára ráöntjük a lisztes keveréket, tetejére a tojáshabot, majd fakanállal,széles-óramutató járásával megegyező köríves mozdulatokkal egyneművé dolgozzuk (így nem esik össze). Én 26 cm-es tortaformában szoktam sütni, előmelegített, kb. 190°-os sütőben (gáz), 10-15 percig.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejet a pudingporral összefőzzük, a puha margarint a cukorral habosra keverjük, majd mikor kihűlt a puding, habverővel összekeverjük a kettőt. Aki szereti,az keverje bele az áztatott mazsolát, illetve ennek is jót tesz egy kevés rum/aroma.
Ezzel a krémmel töltjük a piskótát (én 3 részre szoktam vágni és így 2 rétegben osztom el a krémet,de kettévágva-1 réteg krémmel is ugyanolyan finom :) )
Csokiöntet készítése:
A száraz anyagokat kicsi vízzel simára keverjük a többi vizet melegen öntjük hozzá, majd kavargatva 5-10 percig főzzük. Ez nem lesz nagyon sűrű,csak öntet állagú. A cukor ízlés szerinti mennyiség.
Díszítés mindenképpen tejszínhabbal, de némi pirított dió vagy meggy sem rontja el. Jó étvágyat!
Tipp:
Ez hatalmas adag, egy egész vendégseregnek elég. Annyi adag lesz belőle, ahány részre vágod a sütit :) Lehet felezni a mennyiségeket, de mivel isteni finom, nálunk mindig elfogy :) illetve dobozba tálalva viszek 1-2 barátomnak- még nem utasítottak el vele :D Több napig fogyasztható.