A legfinomabb somlói

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
A legfinomabb somlói

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 6 tojás
  • 5 ek liszt
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 6 ek cukor
  • 1 sütőpor
  • csipet só

Krémhez:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg. margarin
  • 4 ek cukor
  • 5-6 dkg mazsola

Öntethez:

  • 1-1 csomag csoki, vagy étcsoki pudingpor
  • 3 ek. sima kakaópor
  • 40-50 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • 2 l víz

Elkészítése:

Elkészítjük a piskótát. A tojások fehérjét keményre verjük a csipet sóval, a sárgáját külön tálban a cukorral habosra, és a szárazanyagokat is összekeverjük (liszt,keményítő,sütőpor). A sárgájára ráöntjük a lisztes keveréket, tetejére a tojáshabot, majd fakanállal,széles-óramutató járásával megegyező köríves mozdulatokkal egyneművé dolgozzuk (így nem esik össze). Én 26 cm-es tortaformában szoktam sütni, előmelegített, kb. 190°-os sütőben (gáz), 10-15 percig.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejet a pudingporral összefőzzük, a puha margarint a cukorral habosra keverjük, majd mikor kihűlt a puding, habverővel összekeverjük a kettőt. Aki szereti,az keverje bele az áztatott mazsolát, illetve ennek is jót tesz egy kevés rum/aroma.

Ezzel a krémmel töltjük a piskótát (én 3 részre szoktam vágni és így 2 rétegben osztom el a krémet,de kettévágva-1 réteg krémmel is ugyanolyan finom :) )

Csokiöntet készítése:

A száraz anyagokat kicsi vízzel simára keverjük a többi vizet melegen öntjük hozzá, majd kavargatva 5-10 percig főzzük. Ez nem lesz nagyon sűrű,csak öntet állagú. A cukor ízlés szerinti mennyiség.

Díszítés mindenképpen tejszínhabbal, de némi pirított dió vagy meggy sem rontja el. Jó étvágyat!

Tipp:

Ez hatalmas adag, egy egész vendégseregnek elég. Annyi adag lesz belőle, ahány részre vágod a sütit :) Lehet felezni a mennyiségeket, de mivel isteni finom, nálunk mindig elfogy :) illetve dobozba tálalva viszek 1-2 barátomnak- még nem utasítottak el vele :D Több napig fogyasztható.