Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mit főzzek ma? – 2024.11.12 kedd

Dátum: 2024-11-12 / Írta: Budai István / Látták: /

A keddi menü egy igazi ínyenc válogatás, amely klasszikus és modern fogásokkal egyaránt kényeztet, és tartalmas ízeket kínál az őszi napok hűvösebb időszakára. Kezdjük az étkezést egy gazdag és laktató Jókai bablevessel, amely a magyar konyha egyik ikonikus levese. Ez a leves tele van füstölt hússal, babbal és zöldségekkel, amelyeket a fűszerek ízletesen egészítenek ki. A Jókai bableves sűrű, tartalmas fogás, amely szinte már önálló ételként is megállja a helyét, és minden falatban a hagyományos magyar ízeket hozza vissza.




  • A főételek között egy különleges, ropogós sajtos bundában sült csirkemell vár, amely mindenkit levesz a lábáról. A sajtkrémes bunda kívül ropogósra sül, belül pedig a csirkemell omlós és szaftos marad. Ez a fogás egyszerre különleges és egyszerűen elkészíthető, így ideális választás akár egy hétköznapi ebédre is. A sajtos íz gazdagítja a csirkemellet, és a ropogós külső igazán ellenállhatatlanná teszi.

    Az étkezést kétféle desszerttel zárhatjuk, attól függően, hogy valami gyorsabbra vagy különlegesebbre vágyunk. A rántott tejbegríz egy nosztalgikus desszert, amely gyerekkori ízeket idéz. A tejbegríz bundázva és ropogósra sütve különleges élményt nyújt, és igazán finom falat minden édesszájúnak. A másik desszert lehetőség a bögrés  francia palacsinta, amely vékony, lágy tésztájával tökéletes alapja lehet bármilyen tölteléknek, legyen az édes vagy sós. A palacsinta ideális választás, ha valami könnyedebbre vágyunk az étkezés lezárásaként.

    1. Jókai bableves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg füstölt csülök
    • 2 pár debreceni kolbász  (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
    • 50 dkg szárazbab
    • 5 szál fehérrépa
    • 6 szál sárgarépa
    • 1 kisebb zeller
    • 1 kisebb karalábé
    • 1-2 szem burgonya
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 dl tejföl
    • kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
    • fűszerpaprika, olaj, só, bors
    • 1-2 ek citromlé vagy ecet

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Rántott tejbegríz recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 liter tej
    • 70 g cukor
    • 200 g búzadara
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 teáskanál vanília aroma
    • liszt
    • olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Sajtkrémes bundában sült csirkemell recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 6 nagyobb csirkemellfilé szelet
    • 1 csapott kk só
    • 10 dkg liszt a forgatáshoz
    • 7-8 dl olaj a sütéshez

    Bundához:

    • 1 natúr tömlős sajtkrém (100g)
    • 1 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 kk só
    • 2 csipet őrölt bors
    • 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 nagyobb gerezd fokhagyma)
    • 3 jó púpos ek liszt
    • 1 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Bögrés francia palacsinta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 bögre liszt
    • 1 bögre tej
    • 1 bögre habtejszín
    • 1/2-1 bögre porcukor
    • 5 dkg vaj
    • csipet só
    • 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vaníliaaroma)
    • vaj (a sütéshez)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá