Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mindent a medvehagymáról

Dátum: 2014-03-12 / Írta: Budai István / Látták: 2824 /

Idén a jó időnek köszönhetően egy picit hamarabb érkezett meg hozzánk a tavasz kedvenc növénye, a medvehagyma. Az utóbbi pár évben ez a növény különösen nagy népszerűségnek örvend, de nem is véletlenül. Az erdőben bárki ingyen hozzájuthat és számos jótékony hatását ismerjük.




  • A medvehagyma egy évelő növény, mely a nedves, árnyékos helyen, erdőkben érzi jól magát. Ha van a kertünkben ilyen hely, nyugodtan megtermelhetjük magunknak is. Nevét onnan kapta, hogy a népi hiedelem szerint a barlangjából kibújó barnamedve, ezt a növényt keresi először, hogy a hosszú téli álom után méregtelenítse a szervezetét. Találkozhatunk még vele sásihagyma, vadfokhagyma, vagy poszhagyma néven is.

    A medvehagyma jótékony hatásai

    Az előbb említettük, hogy a barnamedve is méregtelenítésre használja, így mi is kipróbálhatjuk. Kitisztítja az ereket és a májat. Csökkenti a vérnyomást és a vér zsír tartalmát, ezáltal lassítja a koleszterin lerakódását az erekben.

    Jelentős C-vitamin mennyiséget tartalmaz, így javítja a szervezet védekező képességét is.

    A medvehagyma fogyasztásával megelőzhetőek a felső légúti megbetegedések, valamit ha már késő köhögéscsillapító hatása is van.

    Ami talán nekünk most a legfontosabb az az íze! Aki nem kóstolta még, itt az ideje, hiszen körülírni lehetetlen. A medvehagyma íze hasonlít a fokhagymáéhoz, de annál sokkal kellemesebb. Bátran használjuk minden ételbe, amibe eddig sima hagymát raktunk. Ha szeretnénk eltenni belőle későbbre is, csinálhatunk medvehagyma pestot (recept), amit bármikor elővehetünk a kamrából.

    Ha frissen szeretnénk fogyasztani, főzhetünk belőle levest (recept), süthetünk pogácsát (recept), de akár a meleg szendvicsünk (recept) kedvenc alapanyagává is válhat.

    Mire figyeljünk

    A medvehagymának nem igazán vannak mellékhatásai, kivéve azoknál, akik valamilyen véralvadásgátló gyógyszert (pl.: Warfarin) szednek. A medvehagymának ugyanis enyhe trombocita összecsapódás gátló hatása van, így véralvadás gátló gyógyszerekkel együtt nem ajánlott fogyasztani. Ugyanígy kerülni kell a fogyasztását műtétek előtt, mert megnöveli a vérzés kockázatát.

    A medvehagyma hasonlít egy pár mérgező növényre, de ne ijedjünk meg, könnyű őket megkülönböztetni. Az alábbi cikk segíteni fog benne: https://receptneked.hu/cikkek/vigyazz-a-medvehagyma-szedes-veszelyes-is-lehet/

    Medvehagymát honnan

    A legegyszerűbb, ha magunk gyűjtjük az erdőben, ám sajnos nem él meg az egész országban. Legnagyobb termőterületei a Mecsekben, a Gerecsében és a Bakonyban találhatóak.

    A második lehetőség, hogy saját magunk termesztjük egy nagy fa árnyékában. Ez az alternatíva nem mindenkinek megfelelő, de szerencsére bármelyik piacon hozzájuthatunk. Egy csokor medvehagyma körülbelül 100-200 forint, de a fővárosban elérheti a 300-500 forintos összeget is. Ez egy picit drágának tűnik, de néha azért megengedhetjük magunknak ezt a luxust.

    Szólj hozzá