Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mi a jó farsangi fánk titka? – Tippek a déditől

Dátum: 2019-01-11 / Írta: Budai István / Látták: 22192 /

A magyar gasztronómiában a farsangi időszak elengedhetetlen édessége a fánk. Tésztája puha, levegős, de ami a legtöbb háziasszonyt megijeszti, hogy a farsangi fánknak bizony szalagosnak is kell lennie. A közhiedelem úgy tartja, igazán szép szalagos fánkot csak a gyakorlott kezű nagymamák képesek sütni, pedig a dolog nem olyan bonyolult, mint azt hisszük! A tökéletes farsangi fánk készítésének titkait ismerheted meg most! • Ahány háziasszony, annyi fánk recept létezik hazánkban is. Különböző lehet nem csak az elkészítés módja, de a hozzávalók listája is, hiszen nincs egyetlen olyan farsangi fánk recept, ami alapnak vagy eredetinek tekinthető.

  Vannak azonban olyan egyetemes érvényű szabályok, melyeket be kell tartani ahhoz, hogy a tésztán kisütés után szép szalag képződjön. Ha a kedvenc farsangi fánk recepted már megvan, a következő tippek segítségével biztosan sikerül szalagosra sütnöd őket!

  Hőmérséklet

  A fánk készítéséhez minden körülménynek megfelelőnek kell lennie, így a konyha és a hozzávalók hőmérsékletének is. A helyiség legyen egyenletesen meleg, a hozzávalókat pedig előtte vedd ki a hűtőből, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet.

  Vaj

  A vajat fel kell olvasztanod, mielőtt a tésztához adod. De ügyelj arra, hogy ne forrjon fel és ne legyen túl meleg sem, mikor a többi hozzávalóhoz adagolod.

  Liszt

  A lisztet szitáld át, ezzel érheted el, hogy a fánk tésztája kellően levegős és könnyű legyen.

  Tojás

  Ha a tojásokat szétválasztod és a tojássárgáját egyesével adod a liszthez, a habbá vert fehérjét pedig óvatosan forgatod bele, szintén könnyebbé teheted a tésztát.

  Nyújtás

  Az összeállított és első kelesztésen átesett tésztát ne nyújtsd úgy, mint egy gyúrt tésztát. Éppen hogy csak simítsd át rajta a nyújtófát.

  Kelesztés

  A jó fánk tésztája kétszer kel. Az első kelesztés után finoman nyújtsd ki, majd szaggasd ki és formálj belőle cipókat. Ezeket egy konyharuha alatt keleszd újabb 20 percig, hogy kétszeresére nőjön. Ha a második kelesztést kihagyod, a tészta tömör és szalag nélküli lesz.

  Kisütés

  1. Bőséges és forró olajban süsd ki a fánkot, egy kis darab tésztával végezz próbát.
  2. Mikor a fánkot az olajba teszed, az a fele legyen felül, ami a kelesztésnél alul volt, így ez a fele is meg tud kelni a sütés közben.
  3. Szalagos akkor lesz a fánk, ha először lefedve sütöd. A fedőt akkor vedd le róla, mikor megfordítod, ezután már fedő nélkül sütheted készre.
  4. A fánk sütés közben megnő, ezzel számolj, mikor a tésztákat az olajba teszed, nehogy túlzsúfold a serpenyőt.
  5. Ha a fánk kívül ropogós piros, de belül nyers marad, túlságosan forró az olaj a tésztának.

  Sütés után

  1. Az elkészült fánkot először papírtörlőre szedd ki, hogy a felesleges olajat leitasd róla.
  2. A kész fánkokat soha ne tedd egymásra, mert a gőztől átnedvesednek.
  3. Porcukorral csak akkor szórd meg, mikor már langyosra hűlt.
  4. Ne tárold a hűtőben. Fóliával takard le és tedd hűvös helyre.
  5. A másnapos fánkot felfrissítheted, ha a tetejét megkened kevés vízzel, majd néhány percre beteszed a sütőbe.

  TOP5 gyönyörű szalagos fánk recept:

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek