Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így használd fel a bazsalikomot a konyhában!

Dátum: 2017-04-24 / Írta: Budai István / Látták: 1057 /

Ezt az illatos fűszernövényt leginkább a mediterrán konyhához kapcsoljuk, de számtalan felhasználási módja létezik ezen kívül is. Egész évben elérhető, de igazi szezonja júliusban és augusztusban van. Felhasználható szárítva, de beltérben is remekül érzi magát, pl. egy napos ablakpárkányon.




  • A fűszernövény levelét használjuk fel, melyet leszedve, papírtörlőbe, majd nejlontasakba csomagolva néhány napig frissen tarthatunk a hűtőben.

    Nézzük, mi mindent kezdhetünk vele a konyhában!

    Bazsalikomos olaj

    Negyed óra alatt elkészíthető ez a különleges olaj, melyet használhatunk salátákhoz, csirkéhez, de nagyon finom vele meglocsolva a sült cukkini is. A legfinomabb akkor, ha készítéstől számítva egy héten belül felhasználjuk.

    Pesto

    Az egyik legismertebb felhasználási módja a bazsalikomnak a pesto készítése. Tésztán, pizzán és salátákon fantasztikus, de hallal és hússal is fogyaszthatjuk. A bazsalikom mellett fokhagyma, olívaolaj, parmezán kell bele, de számtalan változata létezik a pestonak.

    Zöldségleves

    Különlegesen friss aromát ad az egyszerű zöldséglevesnek is. Ha így készítjük el, mindenképpen illatozó, friss bazsalikomot használjunk a boltban kapható szárított fűszer helyett. Az olasz stílusú paradicsomlevesek elhagyhatatlan fűszere.

    Házi kenyérfélék

    Nemcsak tészták mellé fogyaszthatjuk, de bele is süthetjük a tésztába a bazsalikomot. Fokhagymával, szárított paradicsommal, olívaolajjal kombinálva isteni kenyereket süthetünk vele.

    Bazsalikom tea

    A mentafélék családjába tartozó fűszernövény megkönnyíti az emésztést. Forrázzuk le a friss bazsalikom leveleket, majd hagyjuk gőzölődni őket 5 percig. Étkezés után szolgáljuk fel!

    Fűszervaj

    A fűszervaj elkészítésénél talán nincs is egyszerűbb konyhai művelet. Óriási sikert arathatunk, ha friss, apróra vágott bazsalikom levelekkel készítjük el.

    Desszertként

    Gyümölcssalátákhoz fűszeres kiegészítő a bazsalikom. Nagyon jól párosítható az eperrel, áfonyával, sárgadinnyével. Sorbetet is készíthetünk belőle lime-mal, szederre, mangóval.

    Szólj hozzá