Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes házi lángos titka

Dátum: 2018-07-11 / Írta: Budai István / Látták: 17288 /

Lángost nem csak a strandon ehetünk. Sőt, ha igazán jót akarunk enni, jobb, ha magunk készítjük el. Hogy nem vagy te akkora könyhatündér? A tökéletes házi lángoshoz erre nincs is szükség! • Néhány fortéllyal nem árt tisztában lenned, de ha ezeket az alapszabályokat betartod, finomabb lángost tehetsz otthon az asztalra, mint amilyet valaha is ettél!

  Tészta

  A lángos tésztája könnyű és laza kell, hogy legyen. Kelttésztából készül, tulajdonképpen kenyértészta, amit kemence helyett végül bő olajban sütünk ki.

  A lisztet szitáljuk át és jó, ha kicsit elő is melegítjük, így a tészta hamarabb meg tud kelni. A lángostészta kétszeri kelesztést igényel. Ragacsos, nyúlós állagú tésztát kell összeállítanunk. Ha ezt az állagot elértük, szórjuk meg liszttel a tetejét, takarjuk le és hagyjuk kelni kb. kétszeresére. Ezután már ne gyúrjuk a puha és sérülékeny tésztát.

  Beolajozott vagy bevizezett kézzel vagy kanállal szedjünk le belőle kisebb darabokat, ezekből formáljunk cipókat, amiket tegyünk vékonyan beolajozott felületre. Ekkor már ne lisztet szórjunk a tészta alá, mert a forró olajba kerülve a liszt megég. Várjunk további 20 percet, hogy a tészta újra kelni tudjon.

  Nyújtás

  A kétszer megkelt lángostésztát nyújthatjuk egyforma vastagságúra és belül vékonyabbra, magasabb szélekkel. Ha egyforma vastagra nyújtjuk, könnyebben meg tudjuk tölteni, míg a belül vékonyabb tésztára mehetnek a különböző feltétek.

  Arra ügyeljünk, hogy túl vastagra soha ne hagyjuk a tésztát, mert jóval lassabban sül át, ezért rengeteg olajat fog magába szívni, és nehéz, zsíros lesz.

  Sütés

  A hozzáértők szerint a lángos minősége nem is annyira a tésztán, sokkal inkább a sütésen múlik. A legfontosabb, hogy a lángostészta csakis forró olajba kerüljön bele. Ha az olaj még nem érte el a kellő hőmérsékletet, a tészta megszívja magát. Ugyanakkor, ha túlforrósítjuk, a tészta könnyen megég. A megfelelő hőmérsékletű olajban a lángostészta 2-2,5 perc alatt sül készre.

  A profik azt tanácsolják, a lángostésztát sütés előtt 1 órára tegyük a hűtőbe – érezhető lesz a különbség!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek