1. Narancsos gesztenyegolyó
Hozzávalók:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg darált keksz
- 1 kk cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 1 narancs (reszelt héja és leve)
- 5 dkg vaj
- étcsokoládé forgács vagy lapka a forgatáshoz
Elkészítése:
A kekszmozsához hozzáadjuk az összes alapanyagot, majd jól összedolgozzuk az egészet, hogy a massza homogén állagú legyen.
Ha túl lágynak találjuk kekszporral, ha túl keménynek, akkor pedig narancslével javítunk az állagán.
Vizes kézzel kisebb golyókat formázunk (így nem tud rátapadni a massza), majd a kész golyókat reszelt étcsoki forgácsokba hempergetjük.
2. Puncsgolyó
Hozzávalók:
- 25 dkg babapiskóta (+ a hempergetéshez)
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg sárgabarack lekvár
- 5 dkg mazsola
- 1 ek kakaó
- 0,5 dl víz
- 0,5 üveg rum aroma
Elkészítése:
Egy edénybe öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a lekvárt és a mazsolát. Főzzük rövid ideig, hogy a cukor elolvadjon, és a mazsola kissé megduzzadjon, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kakaót és a rum aromát. Keverjük alaposan össze, és tegyük félre hűlni.
Közben a babapiskótát daráljuk le, és tegyük félre. (Kicsivel többet daráljunk, hogy maradjon a hempergetéshez is.)
Ha kihűlt a lekvár, szórjuk bele a ledarált babapiskótát, és gyúrjuk össze. Vizes kézzel formázzunk diónyi golyókat a masszából, majd hempergessük meg a félretett, darált babapiskótába.
Az elkészült golyókat hagyjuk pár órát, vagy akár egész éjszakát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
3. Tiramisu trüffel
Hozzávalók:
- 200 g babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 4-5 evőkanál presszó kávé
- 4 evőkanál porcukor
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
A babapiskótát késes aprítóban őröljük porrá vagy egy zacskóba téve hús klopfolóval vagy nyújtófával “verjük” nagyon apróra (ha nem akarjuk babapiskótával készíteni, akkor készítsük darált keksszel, de babapiskótával finomabb).
Keverjük hozzá a piskótához a mascarponét, porcukrot és a kávét. Ha nagyon lágy lenne, akkor adhatunk hozzá még piskótát, amíg sűrűbb keksztészta állagot nem kapunk.
1 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve megforgatjuk kakaóporban.