Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 egészséges karácsonyi étel – 2. rész

Dátum: 2014-12-09 / Írta: Budai István / Látták: 4898 /

Korábbi cikkünkben említettük már, hogy számos karácsonyi étel túlterheli gyomrunkat, miközben ráadásul egészségtelenek is. Ennek megfelelően ismertetünk néhány egészséges ételt, melyek ideálisak lehetnek a karácsonyi étkezőasztalon, most pedig folytatjuk felsorolásunkat extravagáns és tradicionális főételekkel és az elmaradhatatlan desszertekkel.




  • 6. Töltött süllő

    Egy két kilós töltött süllő minden bizonnyal ízletes és egyedi karácsonyi hangulatot teremthet minden család asztalán. A töltelékhez vágjunk apróra négy szardellát, keverjük el kevés vajjal, apróra vágott petrezselyemmel és egy fej hagymával. Ízlés szerint ízesítsük borssal. A töltelékkel jó alaposan kenjük be a hal belsejét. A tepsit kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel a halat pedig hátával felfelé helyezzük el benne.
    Csendesen süssük, közepes fokozaton, de akkor jó, ha nem rotyog alatta a zsiradék. Amíg sül, néhányszor locsoljuk meg saját szaftjával. Citrommal tálaljuk, köretnek párolt spárga, de párolt burgonya is ideális.

    7. Töltött káposzta

    A töltött káposzta kifejezetten egészséges étel, kiemelten gazdag A- és C-vitaminban, de nagy mennyiségben található benne kalcium, vas, nátrium, jód és kálium is. Nem csak egészséges, de az emésztésre is kifejezetten jó hatással van, ráadásul helyreállítja bélflóránk egyensúlyát is.

    Elkészítése nem nehéz, azonban annál több macerával jár: gyúrjuk össze 40 dkg rizst 1 kg darált hússal, adjunk hozzá sót, borsot, pirospaprikát, 3-4 gerezd fokhagymás és 1 fej közepes vöröshagymát. Óvatos mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze, ez lesz a töltelék. A káposzta leveleit mossuk meg, majd a levelekbe göngyöljük a tölteléket – ha a káposzta öreg, a nagyobb levelek vastag torzsáját vágjuk vékonyabbra, így könnyű, puha káposztákat kapunk.
    A maradék káposztát apróra vágva szórjuk egy lábas aljára, kockára vágott füstölt hússal. Rétegezzük rá a megöltött leveleket, ízlés szerint vízzel vagy paradicsomlével öntsünk fel, hogy ellepje és fűzzük készre. Tejföllel, friss házi kenyérrel tálaljuk.

    8. Pulykahús

    A csirkéhez hasonlóan zsírszegény fehérhús, mely igen gazdag fehérjében, vitaminokban és telített zsírsavakban – ennek köszönhetően kiemelkedő szív- és érvédő hatása van. Lényegében bármilyen formában elkészíthetjük, grillezéséhez olívaolajos pácot használjunk, de párolhatjuk és süthetjük is. Vegyes párolt zöldséggel könnyű és ízletes fogás, ha pedig sütés előtt levágjuk a bőrét, magas koleszterinszinttel is bátran fogyaszthatjuk

    9. Mák

    A mákos bejgli klasszikus hazai karácsonyi sütemény, amiről szerencsére nem kell lemondanunk, hiszen a mák olyan alapvető nyomelemeket tartalmaz, mint a kálium, a kalcium és a vas. Ennek köszönhetően egészséges választás, hiszen a téli időszakban fokozott támogatást nyújt csontjainknak.

    10. Csoki szuflé

    Ha azonban igazi, szívvédő, egészséges finomságot szeretnénk, készítsünk étcsokoládés szuflét – az étcsoki ugyanis kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva védi a szívet. Olvasszunk össze 12,5 dkg margarint 20 dkg étcsokival. Ha a keverék lehűlt, adjuk hozzá 4 tojás sárgáját. 12,5 dkg porcukrot keverjünk el 6 dkg liszttel, majd fokozatosan keverjük a csokis masszához. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatos, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a csokis keverékkel és óvatosan adagoljuk szulféformákba. A formákat csak harmadik töltsük meg, mert a sütőben megemelkedik. Helyezzük a formákat egy tepsibe, a tepsit pedig öntsük fel forró vízzel, hogy a víz ellepje a formákat azok harmadáig. 15 perc alatt készre sül, nem szabad kiszáradnia, akkor jó, ha a közepe még enyhén lágy.

    +1 tanács:

    Karácsonykor is a mértékletesség a legfontosabb. Ha elénk is kerülnek egészségtelen ételek, zsírban gazdag fogások, bátran együnk belőlük, de tudatosan és mértékkel, így elkerülhetjük a gyomor elnehezedését.

    Szólj hozzá