Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szőlő-körte dzsem recept

Szőlő-körte dzsem
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • kb 3 kg szőlő (jelen esetben fekete)
    • 30 dkg cukor
    • 2 ek méz
    • 1 citrom leve
    • ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle
    • 1 cs 3:1-ben dzsemfix (sűrű állag eléréséhez több is tehető)

    Elkészítése:

    A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon. A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle a gyümölcshúst. A héjat félretesszük.

    A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük. Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt. Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.

    Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük, melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.

    Tipp:


    Ha nem zavar a fogad alatt ropogó, de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!
    Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét túlságosan.
    Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.
    Itt a szőlő mennyisége növelhető!
    A szőlő dzsem illetve a lekvár frissen őrölt fekete borssal, akár belefőzve vagy utólag ízesítve, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá