Szőlő-körte dzsem recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- kb 3 kg szőlő (jelen esetben fekete)
- 30 dkg cukor
- 2 ek méz
- 1 citrom leve
- ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle
- 1 cs 3:1-ben dzsemfix (sűrű állag eléréséhez több is tehető)
Elkészítése:
A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon. A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle a gyümölcshúst. A héjat félretesszük.
A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük. Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt. Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.
Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük, melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.
Tipp:
Ha nem zavar a fogad alatt ropogó, de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!
Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét túlságosan.
Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.
Itt a szőlő mennyisége növelhető!
A szőlő dzsem illetve a lekvár frissen őrölt fekete borssal, akár belefőzve vagy utólag ízesítve, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »