Szőlő-körte dzsem recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- kb 3 kg szőlő (jelen esetben fekete)
- 30 dkg cukor
- 2 ek méz
- 1 citrom leve
- ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle
- 1 cs 3:1-ben dzsemfix (sűrű állag eléréséhez több is tehető)
Elkészítése:
A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon. A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle a gyümölcshúst. A héjat félretesszük.
A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük. Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt. Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.
Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük, melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.
Tipp:
Ha nem zavar a fogad alatt ropogó, de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!
Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét túlságosan.
Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.
Itt a szőlő mennyisége növelhető!
A szőlő dzsem illetve a lekvár frissen őrölt fekete borssal, akár belefőzve vagy utólag ízesítve, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

