Szőlő-körte dzsem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • kb 3 kg szőlő (jelen esetben fekete)
  • 30 dkg cukor
  • 2 ek méz
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle
  • 1 cs 3:1-ben dzsemfix (sűrű állag eléréséhez több is tehető)

Elkészítése:

A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon. A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle a gyümölcshúst. A héjat félretesszük.

A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük. Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt. Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.

Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük, melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.

Tipp:


Ha nem zavar a fogad alatt ropogó, de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!
Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét túlságosan.
Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.
Itt a szőlő mennyisége növelhető!
A szőlő dzsem illetve a lekvár frissen őrölt fekete borssal, akár belefőzve vagy utólag ízesítve, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!