Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Napon szárított paradicsom recept

Napon szárított paradicsom
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 5 kg paradicsom
    • 10 dkg só
    • 2 fej fokhagyma
    • 2 l étolaj
    • 10 szál rozmaring
    • 20 levél bazsalikom levél
    • 10 ág oregánó

    Elkészítése:

    A napon szárított paradicsom olyan csemege, ami igen drága, de otthon is elkészíthetjük, kis gyakorlattal. Legegyszerűbb módja a napon történő szárítás, de elkészíthetjük aszalógépben, vagy alacsony hőmérsékletű sütőben is.A legalkalmasabb fajták a Lucullus, vagy San Marzano fajták, de ezen tojásparadicsomokon kívül is nagyon sok paradicsom alkalmas az aszalásra.

    A kisebb (koktél) paradicsomokat félbe, a tojásparadicsomokat negyedbe, a legnagyobbakat nyolc részre vágjuk. Ujjunkkal a magját és levét kinyomjuk, majd enyhén megsózzuk. Fél óra pihenés után, ismét kinyomjuk a levét, majd szellős, alulról felülről levegős rácsokra, tálcákra, vagy aszalógép tálcáira rakjuk. Naponta átforgatjuk és közelebb rakhatjuk egymáshoz. Éjszakára fedett, esőtől védett helyre rakjuk!

    Az aszalógépben, egy-két nap alatt, a napon, egy hét alatt kerül olyan állapotba a paradicsom, hogy üvegekbe rakhatjuk. Tapasztalataim szerint, a szárítás során, a súly 20 %-ra csökken.

    Kisebb (200ml) üvegekbe rakjuk, vékony szeletekre vágott fokhagymát, mellé rozmaring, oregánó ágakat, vagy bazsalikom leveleket tehetünk. Napraforgó étolajjal öntjük fel addig, hogy teljesen ellepje.

    A napon szárított paradicsom mindenbe használható, amibe egyébként paradicsomot tennénk, de télen – nyáron, kitűnő csemege. Ragukba, tésztákhoz, édes, és sós sütikbe, pizzára, az olaja a pizza tésztába, változatosan felhasználható.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá