Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Levendulás-fahéjas cukkinilekvár recept

Levendulás-fahéjas cukkinilekvár
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    2 db 700 ml-es üveghez:

    • 1,5 kg cukkini
    • 30-40 dkg cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1-2 tk őrölt fahéj
    • 3 tk szárított levendulavirág
    • 3 citrom
    • 1 cs dzsemesítő

    Elkészítése:

    A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

    A citromokat hámozzuk meg és a fehér részét teljesen távolítsuk el (én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról). Ezután vágjuk fel kisebb kockákra és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.

    Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
    Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.

    Ezután tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a dzsemesítőt és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.

    Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt (dunsztolni nem kel!).

    Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl friss péksüteménnyel vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá