Körte chutney recept
Hozzávalók:
- 1.5 kg érett körte (pl. vilmos)
- 2 rúd fahéj
- 1 tk szegfűbors
- 1 tk szegfűszeg
- 1 db csili
- 1,5 diónyi gyömbér
- 1 csapott tk só
- 8 dkg barna cukor
- 3 ek almaecet
- 1 mareék aszalt vörösáfonya
- 1 marék aranymazsola
Elkészítése:
Az érett, szaftos körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, és a magházat távolítsuk el. Az apró kockákra vágott körtét tegyük fel egy nagyobb lábosban főni. Fűszerezzük a fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel, sóval. Adjuk hozzá a mazsolát is, és édesítsük cukorral. Adjuk hozzá a frissen lereszelt gyömbért és az apróra vágott chili paprikát (ha nem szeretjük nagyon erősen, akkor az ereit dobjuk ki).
Főzzük jó sűrűre, végül adjuk hozzá az almaecetet. Ezzel még 5-6 percig főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük. A teli üvegeket öt percre fejre állítjuk, így biztosítjuk, hogy elálljon a főztünk.
Aki nem szereti a darabos fűszereket a szószban, nyugodtan használhat őrölt fűszereket is az elkészítéshez.
Tipp:
A körtechutney-t sajtokhoz, hideg sültekhez, vadakhoz, pástétomokhoz fogyasszuk.