Körte chutney

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1.5 kg érett körte (pl. vilmos)
  • 2 rúd fahéj
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 tk szegfűszeg
  • 1 db csili
  • 1,5 diónyi gyömbér
  • 1 csapott tk só
  • 8 dkg barna cukor
  • 3 ek almaecet
  • 1 mareék aszalt vörösáfonya
  • 1 marék aranymazsola

Elkészítése:

Az érett, szaftos körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, és a magházat távolítsuk el. Az apró kockákra vágott körtét tegyük fel egy nagyobb lábosban főni. Fűszerezzük a fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel, sóval. Adjuk hozzá a mazsolát is, és édesítsük cukorral. Adjuk hozzá a frissen lereszelt gyömbért és az apróra vágott chili paprikát (ha nem szeretjük nagyon erősen, akkor az ereit dobjuk ki).

Főzzük jó sűrűre, végül adjuk hozzá az almaecetet. Ezzel még 5-6 percig főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük. A teli üvegeket öt percre fejre állítjuk, így biztosítjuk, hogy elálljon a főztünk.

Aki nem szereti a darabos fűszereket a szószban, nyugodtan használhat őrölt fűszereket is az elkészítéshez.

Tipp:

A körtechutney-t sajtokhoz, hideg sültekhez, vadakhoz, pástétomokhoz fogyasszuk.