Karamellás – Mentaszörp recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 3 liter szörphöz:
- 6-8 mentaág (leveleket használjuk csak fel :)
- 2 kg cukor
- 3 liter ívó víz
- 2 db citrom
- 5 dkg citromsav
- késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítése:
A kivitelezés menete teljesen megegyezik a karamellás bodzaszörpével. A különbség csak a mentalevelek alkalmazásában van bodza virág helyett.
1/2 kg cukorból karamellt készítek egy minimum 8 literes fazékban, amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, amíg a karamell teljesen feloldódik. A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!
Vigyázat a felöntésnél,sistereg és köpköd :) balesetveszélyes is lehet! Mindezek után hozzáadom a többi cukrot(vagy édesítőt) és a vizet is. A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot.
Forrásig várok, majd szoba hőmérsékletűre hűtöm. Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat és a nátrium-benzoátot . Lefedve 4-5 napig hagyjuk állni, naponta akár többször is átkeverve!
Napmentes, hűvösebb helyen tárolom(nehogy megforrjon :) kb 4 nap múlva , leszűrve, üvegekbe töltjük.
Remek nyári frissítő ital szódával.
Nagyon kellemes, a menta ízvilágot kedvelőknek erős függőséget okozó szörpi!
Tipp:
Alkoholmentes koktél:
- 1 rész menta szörp
- 3 rész szódavíz jégkockával és citromkarikákkal kínálva
- szép színes szívószál, esernyőcske- gyerek csábítónak :)
- A jégkockák készítésekor már alapban friss menta leveleket csempészet és úgy fagyasztom.
Alkoholos koktél felnőtteknek:
- 1 rész menta szörp
- 1 rész fehér rum
- 1 rész szódavíz
- 1 nagy marék menta leveles jégkocka és citromkarika . . . a jókedv adott, vagyis még fokozható; )
Egészségetekre ! :)))