Házi ketchup recept
Hozzávalók:
- 5 l paradicsomlé
- 4 ek só
- 14 ek cukor
- 1 tk színes őrölt bors
- 1 ek szárított majoránna
- 1 erős paprika (elhagyható)
- 1-2 ek ecet
- 4 ek olaj
- 4 ág friss oregánó, vagy 1 ek szárított
- 1 tk friss kakukkfű, vagy szárított
- 1 piros húsú paprika (tv paprika is jó pirosan)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 tk tartósítószer
- 1 csipet borkén
Elkészítés:
A paradicsomlevet a só és a cukor felével feltesszük főni, majd ha felforrt, hozzáadjuk a fűszereket és az erős paprikát. Ha friss fűszert használunk, akkor azt a édes paprikával, olajjal és fokhagymával turmixszoljuk össze, és így adjuk hozzá. Ha szárított, akkor csak az édes paprikát, olajat és a fokhagymát turmixszoljuk.
Közben megkóstoljuk, ha kell, teszünk még hozzá cukrot és sót. Az erős paprikát csak addig hagyjuk benne, míg kellően csípősnek nem érezzük, majd kivesszük belőle. A léből legalább 1 liternyit el kell forralni, hogy sűrű legyen, ezért kell fokozatosan sózni és cukrozni.
Mikor elfőtte a mennyiséget, megkóstoljuk még utoljára, és ha kell, a maradék ízesítőt is hozzáadjuk. Majd elzárjuk a gázt, és hozzákeverjük a tartósítót és a borként. Előre fertőtlenített üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sztori:
Ezt a receptet körülbelül 22 éve kísérleteztük ki a férjemmel. Akkor Palicson volt egy nagyon finom pizzázó, és ott adtak ilyen saját készítésű paradicsom öntetet a pizzák mellé üvegben. Azóta ezt csináljuk.