Házi ketchup

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 l paradicsomlé
  • 4 ek só
  • 14 ek cukor
  • 1 tk színes őrölt bors
  • 1 ek szárított majoránna
  • 1 erős paprika (elhagyható)
  • 1-2 ek ecet
  • 4 ek olaj
  • 4 ág friss oregánó, vagy 1 ek szárított
  • 1 tk friss kakukkfű, vagy szárított
  • 1 piros húsú paprika (tv paprika is jó pirosan)
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 tk tartósítószer
  • 1 csipet borkén

Elkészítés:

A paradicsomlevet a só és a cukor felével feltesszük főni, majd ha felforrt, hozzáadjuk a fűszereket és az erős paprikát. Ha friss fűszert használunk, akkor azt a édes paprikával, olajjal és fokhagymával turmixszoljuk össze, és így adjuk hozzá. Ha szárított, akkor csak az édes paprikát, olajat és a fokhagymát turmixszoljuk.

Közben megkóstoljuk, ha kell, teszünk még hozzá cukrot és sót. Az erős paprikát csak addig hagyjuk benne, míg kellően csípősnek nem érezzük, majd kivesszük belőle. A léből legalább 1 liternyit el kell forralni, hogy sűrű legyen, ezért kell fokozatosan sózni és cukrozni.

Mikor elfőtte a mennyiséget, megkóstoljuk még utoljára, és ha kell, a maradék ízesítőt is hozzáadjuk. Majd elzárjuk a gázt, és hozzákeverjük a tartósítót és a borként. Előre fertőtlenített üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Sztori:

Ezt a receptet körülbelül 22 éve kísérleteztük ki a férjemmel.  Akkor Palicson volt egy nagyon finom pizzázó, és ott adtak ilyen saját készítésű paradicsom öntetet a pizzák mellé üvegben. Azóta ezt csináljuk.