Fűszeres narancs dzsem recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2,5 kg narancs (ebből kb. 1 kg narancshús marad)
- 2 egész citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
- pár szem egész szegfűszeg
- 35 dkg kristálycukor
- 1 csomag 3:1 zseléfix
Elkészítése:
A narancsot meghámozzuk, belső fehér hártyáját eltávolítjuk, úgy, hogy kizálólag színtiszta narancshúst kapjunk. (A fehér hártyától a dzsem keserűvé, fanyar ízűvé válhat). A narancshúst centiméternyi darabokra vágjuk, magas falú főzőedénybe tesszük.
Hozzáadjuk a citromok levét, a fűszereket, és a kristálycukor felét, majd egy órán át lefedve állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Közepes lángon forralni kezdjük, amíg a narancsdarabok “ízekre” főnek.
A dzsemfixet kikeverjük a kristálycukorral, majd a forrásban lévő gyümölcshúshoz adjuk. Folyamatos keverés mellett, újraforrástól számítva 5-8 percen át tovább forraljuk, míg állaga zseléssé válik.
Forró vízzel átöblített kis üvegekbe merjük, kupakkal, fedővel azonnal lezárjuk. Pár percre tetejére állítjuk, hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Jó tanács! A dzsem erős, fűszeres aromájú, magas rosttartalommal. Fogyasztása kis mennyiségben javasolt.