Fűszeres narancs dzsem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2,5 kg narancs (ebből kb. 1 kg narancshús marad)
  • 2 egész citrom leve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
  • pár szem egész szegfűszeg
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 csomag 3:1 zseléfix

Elkészítése:

A narancsot meghámozzuk, belső fehér hártyáját eltávolítjuk, úgy, hogy kizálólag színtiszta narancshúst kapjunk. (A fehér hártyától a dzsem keserűvé, fanyar ízűvé válhat). A narancshúst centiméternyi darabokra vágjuk, magas falú főzőedénybe tesszük.

Hozzáadjuk a citromok levét, a fűszereket, és a kristálycukor felét, majd egy órán át lefedve állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Közepes lángon forralni kezdjük, amíg a narancsdarabok “ízekre” főnek.

A dzsemfixet kikeverjük a kristálycukorral, majd a forrásban lévő gyümölcshúshoz adjuk. Folyamatos keverés mellett, újraforrástól számítva 5-8 percen át tovább forraljuk, míg állaga zseléssé válik.

Forró vízzel átöblített kis üvegekbe merjük, kupakkal, fedővel azonnal lezárjuk. Pár percre tetejére állítjuk, hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Jó tanács! A dzsem erős, fűszeres aromájú, magas rosttartalommal. Fogyasztása kis mennyiségben javasolt.