Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Birsalma befőtt recept

Birsalma befőtt
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Egy 720 ml-es befőttes üveghez:

    • 3 birsalma
    • 2 ek cukor
    • 1-2 szegfűszeg
    • 1 kis darab fahéj
    • borsónyi szalicil

    Elkészítése:

    A befőttes üvegeket megmossuk, lefordítjuk, hogy a víz kicsepegjen belőlük.

    A birsalmát a megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk, majd egy késsel cikkekre daraboljuk és üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe teszünk 1-2 szegfűszeget, fahéjat, 2 ek cukrot, borsónyi szalicilt, majd feltöltjük hideg vizzel és celofánnal lekötjük. Ráhelyezzük a csavaros fedeleket is, de nem csavarjuk rá. Gőzöléssel kidunsztoljuk.

    Gőzöléses dunsztolás: egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra tesszük főni. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni kezd, onnantól számítunk 15 percet.

    A tüzet elzárjuk, a fedeleket az üvegekre szoritjuk és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni teljesen.

    Tipp:

    3 kg gyümölcsből 8-9 üveg kompót lesz. Ennek a módszernek az előnye, hogy nem lágyul el a gyümölcs.
    Felhasználhatjuk levesnek, sültek mellé mártásnak vagy csak desszertnek.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá