Tüdőtisztító vöröshagyma
Fogyasztása mellett kiemelkedően hatékony lehet az illata. Meghűlés esetén vágjunk fel egy vöröshagymát és csukott szemmel lélegezzük be az illatát – kiváló baktériumölő, görcsoldó hatása van. Ráadásul ha a héjával együtt vágjuk fel, akár mehet is egyből a forrásban lévő vízbe, hogy tea készüljön belőle. Főzzünk 2-3 fejet egy liter vízben 10-15 percig, majd szűrjük át. Pirított cukorral és mézzel ízesítve ízletes keveréket kaphatunk.
Gombaölő fokhagyma
Közismerten tökéletes választás ilyen esetekben a fokhagyma, mely nem csak baktérium- és gombaölő hatásáról híres, hiszen fogyasztásával elmúlik az orrdugulás és az étvágyunk is javulni fog. Fogyaszthatjuk nyersen, pirítósba dörzsölve, de gyakorlatilag bármilyen formájában ideális. Megfázás esetén a fokhagymából is készíthetünk teát: helyezzünk forró feketeteába 2 gerezdet és lefedve hagyjuk állni 10-12 percig, majd melegen fogyasszuk.
Fertőzésmegelőző fahéj
A fahéj az egyik legjobb fertőzésmegelőző fűszer, nem véletlen, hogy a patikában már kapható kifejezetten fahéjas fogkrém, mely már önmagában is alkalmas arra, hogy megakadályozza a fogszuvasodást. A fahéj azonban nem csak fogaink védelmében kiváló választás, megfázás és nátha esetén is jó segítség: keverjük bele a teába, de akár gyümölcslébe is adagolhatjuk.
Fertőtlenítő méz
A legősibb természetes „gyógyszereink” egyike ez a ragacsos, édes finomság.Elképesztő mennyiségben tartalmaz ásványai anyagokat, vitaminokat, ráadásul kiváló fertőtlenítő hatása van, ezért külsőleg és belsőleg egyaránt jó fertőtlenítőszer. Könnyen emészthető, vértisztító hatású és kiváló baktériumölő.
Megfázás ellen fogyasszunk naponta háromszor egy-egy nagy kanál mézet: gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és segít megelőzni, illetve meggyógyítani a náthás megbetegedéseket. Fogyaszthatjuk magában, kenyérre csorgatva vagy éppen teában, kávéban. Mindennapos fogyasztásával erősödik az immunrendszer, kevésbé leszünk fogékonyak a megbetegedésekre, sőt, ha egész évben fogyasztjuk, jó eséllyel a tavaszi meghűlést is elkerülhetjük.
Házi finomságok
Mindezek mellett meghűlésre fogyasszunk házilag készült húslevest forrón, a C-vitamin pótlásaként pedig válasszunk narancsot, grapefruitot, kiwit, továbbá a téli időszakban ideális választás a savanyú káposzta, amit főzés nélkül, savanyúság helyett fogyasszunk megfázás esetén.