A fűszernövény levelét használjuk fel, melyet leszedve, papírtörlőbe, majd nejlontasakba csomagolva néhány napig frissen tarthatunk a hűtőben.
Nézzük, mi mindent kezdhetünk vele a konyhában!
Bazsalikomos olaj
Negyed óra alatt elkészíthető ez a különleges olaj, melyet használhatunk salátákhoz, csirkéhez, de nagyon finom vele meglocsolva a sült cukkini is. A legfinomabb akkor, ha készítéstől számítva egy héten belül felhasználjuk.
Pesto
Az egyik legismertebb felhasználási módja a bazsalikomnak a pesto készítése. Tésztán, pizzán és salátákon fantasztikus, de hallal és hússal is fogyaszthatjuk. A bazsalikom mellett fokhagyma, olívaolaj, parmezán kell bele, de számtalan változata létezik a pestonak.
Zöldségleves
Különlegesen friss aromát ad az egyszerű zöldséglevesnek is. Ha így készítjük el, mindenképpen illatozó, friss bazsalikomot használjunk a boltban kapható szárított fűszer helyett. Az olasz stílusú paradicsomlevesek elhagyhatatlan fűszere.
Házi kenyérfélék
Nemcsak tészták mellé fogyaszthatjuk, de bele is süthetjük a tésztába a bazsalikomot. Fokhagymával, szárított paradicsommal, olívaolajjal kombinálva isteni kenyereket süthetünk vele.
Bazsalikom tea
A mentafélék családjába tartozó fűszernövény megkönnyíti az emésztést. Forrázzuk le a friss bazsalikom leveleket, majd hagyjuk gőzölődni őket 5 percig. Étkezés után szolgáljuk fel!
Fűszervaj
A fűszervaj elkészítésénél talán nincs is egyszerűbb konyhai művelet. Óriási sikert arathatunk, ha friss, apróra vágott bazsalikom levelekkel készítjük el.
Desszertként
Gyümölcssalátákhoz fűszeres kiegészítő a bazsalikom. Nagyon jól párosítható az eperrel, áfonyával, sárgadinnyével. Sorbetet is készíthetünk belőle lime-mal, szederre, mangóval.