Aszalt szilvával göngyölt báránycomb vadrizzsel recept
Hozzávalók:
- 40 dkg báránycomb
- 3 szelet bacon
- 15 dkg aszalt szilva
- 0,5 dl szilvapálinka + 0,5 dl víz
- 1-2 ág friss rozmaring
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl rozmaringos szőlőmagolaj
- 1 ek kacsazsír
- 5 dkg vaj
- só
- bors
A körethez:
- 15 dkg vadrizs
- 1 kisebb babérlevél
- só
Elkészítése:
Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázzuk, majd nagyobb, nyitott szeletté vágjuk és kiklopfoljuk.
A szőlőmagolajba belereszeljük a fokhagymát, a rozmaringot is beleaprítjuk és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a combot, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap az aszalt szilvákat beáztatjuk egy kevés vízzel elkevert szilvapálinkába. Miután megáztak a szilvaszemek, lecsepegtetjük, és kissé összevágjuk.
A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat, és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a baconszeleteket, rátesszük a szilvát, és elosztunk rajta két lereszelt gerezd fokhagymát.
Szorosan feltekerjük, és hústűvel jól összetűzzük a közepén és a végein, hogy ne tudjon kiesni belőle a töltelék. Serpenyőben kevés vajat pici olajjal hevítünk, és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne.
Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba, vagy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, ha szükséges kevés zsiradékot teszünk alá, és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Közben, hagyományos módon, sós vízben, egy kisebb darab babérlevéllel megfőzzük a vadrizst, majd lecsepegtetjük.
Miután a báránytekercs megsült, melegen tartva 10-15 percig pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük, és a vadrizzsel tálaljuk.
A aszalt szilvával göngyölt báránycomb vadrizzsel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 17 g
Zsír: 13 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

