Aszalt szilvával göngyölt báránycomb vadrizzsel recept
Hozzávalók:
- 40 dkg báránycomb
- 3 szelet bacon
- 15 dkg aszalt szilva
- 0,5 dl szilvapálinka + 0,5 dl víz
- 1-2 ág friss rozmaring
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl rozmaringos szőlőmagolaj
- 1 ek kacsazsír
- 5 dkg vaj
- só
- bors
A körethez:
- 15 dkg vadrizs
- 1 kisebb babérlevél
- só
Elkészítése:
Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázzuk, majd nagyobb, nyitott szeletté vágjuk és kiklopfoljuk.
A szőlőmagolajba belereszeljük a fokhagymát, a rozmaringot is beleaprítjuk és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a combot, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap az aszalt szilvákat beáztatjuk egy kevés vízzel elkevert szilvapálinkába. Miután megáztak a szilvaszemek, lecsepegtetjük, és kissé összevágjuk.
A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat, és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a baconszeleteket, rátesszük a szilvát, és elosztunk rajta két lereszelt gerezd fokhagymát.
Szorosan feltekerjük, és hústűvel jól összetűzzük a közepén és a végein, hogy ne tudjon kiesni belőle a töltelék. Serpenyőben kevés vajat pici olajjal hevítünk, és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne.
Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba, vagy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, ha szükséges kevés zsiradékot teszünk alá, és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Közben, hagyományos módon, sós vízben, egy kisebb darab babérlevéllel megfőzzük a vadrizst, majd lecsepegtetjük.
Miután a báránytekercs megsült, melegen tartva 10-15 percig pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük, és a vadrizzsel tálaljuk.
A aszalt szilvával göngyölt báránycomb vadrizzsel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 17 g
Zsír: 13 g