Zserbó torta recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 15 dkg puha margarin
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- késhegynyi szódabikarbóna
Töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- őrölt fahéj
- pici szegfűszeg
- baracklekvár
Tetejére:
- 7 ek víz
- 7 ek cukor
- 5 ek kakaópor
- 10 dkg margarin
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk kevés cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a maradék cukorral és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a puha margarint, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk. 6 egyenlő részre vágjuk, gombóccá gyúrjuk, majd egyenként kinyújtjuk a tortaformánk méretére (24 cm-es forma).
Az első lapot belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt formába. Megkenjük baracklekvárral, majd a cukorral és fűszerekkel elkevert dió 1/5 részével megszórjuk. Ráhelyezzük a következő kinyújtott tésztalapot, szintén lekenjük lekvárral és megszórjuk dióval. Ezt folytatjuk, amíg minden el nem fogy. A tetejét üres tésztalappal zárjuk le. Meleg helyen még fél órát hagyjuk kelni.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Ha a teteje már szép világosbarna, akkor kivehetjük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. A tetejét csokimázzal leöntjük és diószemekkel kidíszíthetjük.
Csokimáz készítése:
A vizet a cukorral lassú tűzön addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor belekeverjük a kakaóport és a margarint. A már híg mázat levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd ezzel fedjük be a zserbó tetejét.
Tegyük a tortát hűtőbe amíg a csoki meg nem dermed, majd szeletelve kínáljuk.
Tipp:
Lehet vastagabban megkenni a lekvárral, több diót tenni bele, és több cukrot is. Ez volt az első zserbó tortám, de a menyem szerint amit a tepsiből lopkodhat ki az ő neki jobban bejön, mert abból több lesz, mivel csak 4 felé osztjuk, és nem 6 felé a lapokat.