Zserbó torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg puha margarin
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna

Töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • pici szegfűszeg
  • baracklekvár

Tetejére:

  • 7 ek víz
  • 7 ek cukor
  • 5 ek kakaópor
  • 10 dkg margarin

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk kevés cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet elkeverjük a maradék cukorral és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a puha margarint, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk. 6 egyenlő részre vágjuk, gombóccá gyúrjuk, majd egyenként kinyújtjuk a tortaformánk méretére (24 cm-es forma).

Az első lapot belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt formába. Megkenjük baracklekvárral, majd a cukorral és fűszerekkel elkevert dió 1/5 részével megszórjuk. Ráhelyezzük a következő kinyújtott tésztalapot, szintén lekenjük lekvárral és megszórjuk dióval. Ezt folytatjuk, amíg minden el nem fogy. A tetejét üres tésztalappal zárjuk le. Meleg helyen még fél órát hagyjuk kelni.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Ha a teteje már szép világosbarna, akkor kivehetjük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. A tetejét csokimázzal leöntjük és diószemekkel kidíszíthetjük.

Csokimáz készítése:

A vizet a cukorral lassú tűzön addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor belekeverjük a kakaóport és a margarint. A már híg mázat levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd ezzel fedjük be a zserbó tetejét.

Tegyük a tortát hűtőbe amíg a csoki meg nem dermed, majd szeletelve kínáljuk.

Tipp:

Lehet vastagabban megkenni a lekvárral, több diót tenni bele, és több cukrot is. Ez volt az első zserbó tortám, de a menyem szerint amit a tepsiből lopkodhat ki az ő neki jobban bejön, mert abból több lesz, mivel csak 4 felé osztjuk, és nem 6 felé a lapokat.