Zserbó-torta recept

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
- 30 dkg liszt
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 mk sütőpor
- 5 dkg porcukor
- egy csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 35 dkg darált dió
- 15-20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2-3 ek sárgabaracklekvár
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 rumaroma(v. rum)
Bevonáshoz:
- egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.
Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.
A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.
A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.
Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »