Violetta torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
26 cm-es olajos piskóta:
- 20 dkg kristálycukor + 8 dkg a habhoz
- 35 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl olaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (ha kicsik a FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok, 1-2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsal adhatunk többet)
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
Krém:
- 2 nagy doboz tejföl
- 1 kis pohár joghurt
- 1 kisebb üveg eperdzsem
- 20 dkg porcukor
- 2 dl tejszín
- 1 csomag habfix
- 1 csomag expressz zseléfix
Vajkrém az unidec bevonat alá:
- 25 dkg margarint
- 25 dkg porcukor
- 1 csipet só
- mandula aroma (vagy vanília eszencia)
- annyi hideg víz, hogy jól kenhető legyen
Továbbá:
- lila és fehér unidec (kb. 1/2- 3/4 kg)
Elkészítése:
A tojásokat válaszuk szét. A fehérjébe szórjuk a sót, és elkezdjük gépi habverővel felverni, majd ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot, és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
A cukrot adjuk a külön tálba elhelyezett sárgájához, és keverjük el a habverővel alacsony fokozaton. A sütőport is adagoljuk hozzá, majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük. Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk. Következhet a liszt, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk.
A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe, a széleket, alját is jól átkavarva, hogy egyenletesen eloszlassuk.
A forma alját sütőpapírral fedjük, amit előtte méretre vágtunk (vagy kikenjük, lisztezzük). A tortaforma oldala fedetlen lesz, kenni sem kell, mert ez segít “felmászni” a tésztának, hogy szép magas legyen.
180 C°-on sütjük 60 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük előbb is, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó!
Bár ez nem hagyományos piskóta, azért ezt sem nézegetjük legalább 20 percig, de ha tovább bírod, az még jobb!
Pár perc pihentetés után késsel kilazítjuk a formából, és fejjel lefelé rácsra tesszük. Az alja lesz majd a torta teteje. Hagyjuk kihűlni.
Ha hűlést követően is puklis marad az alja, késsel egyenesítsük ki.
A tejfölöket a joghurttal összekeverve egy textilbe helyezzük, és kilógatjuk, kicsepegtetjük kb. 4-5 órán át. Hozzáadjuk a porcukrot, az eperdzsemet és gépi habverővel közepes fokozaton beledolgozzuk az expressz zseléfixet.
A tejszínt felverjük a habfixszel, és a krémbe forgatjuk. Nem kell megijedni, ha lazább.
A torta lapokat 2 vagy 3 felé vágjuk. Megkenjük, vagy habzsákkal egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet.
A tortát lemérjük a vajkrém előtt, hogy mekkora burkolót nyújtsunk. A puha margarint a cukorral, sóval, és az aromával kihabosítjuk. Ezzel megkenjük a tortát, és az esetleges hibákat kipótoljuk vele, hogy egyenletes legyen mindenhol.
A fehér unidecet porcukros munkafelületen méretre nyújtjuk, miután alaposan átgyúrtuk. A nyújtófa segítségével a tortára helyezzük, elsimítjuk minden oldalán. A végeit elmetsszük, körbevágjuk.
Az oldalához hosszú csíkokra nyújtjuk a lila unidecet, és a széleit formával csipkézzük. Lekenjük a torta oldalát, és a lila szegélyt is kevés vízzel, majd hozzáillesztjük. Ezt a szegélyt 2-3 részletben is feltehetjük.
A felirat sablon alapján készült. Került rá szívecske, pillangó, gitár, virág és csillag is. És egy fülhallgató!
Természetesen akinek egyszerűbb, az bevonhatja habbal is, amihez kb. 500 ml tejszín szükséges, ha bőségesen díszítjük.
Vajkrémet is lehet használni burkolat gyanánt.