Túrós-mákos torta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g liszt
- 50 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- fél tasak sütőpor
- 100 g vaj
- 1 ek tejföl
Mákos töltelék:
- 300 g őrölt mák
- 50 g őrölt dió
- 50 g őrölt mandula
- 50 g mazsola
- 150 g porcukor
- 100 g vaj
- 4 ek méz
- 1 ek kakaópor
- 50 g vagdalt aszalt ananász
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
Túrós töltelék:
- 600 g túró
- 100 g porcukor
- 100 g vaj
- 50 g mazsola
- 50 g vagdalt aszalt ananász
- 180 g tejföl
- 1 cs vanília ízű pudingpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A tésztához elkeverjük a lisztet a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját és a tejfölt. Kézzel jól kidolgozzuk a tésztát és fél órára hűtőbe tesszük.
A mákos töltelékhez a mákot leöntjük a meleg tejjel. Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a mézet, cukrot és jól összedolgozzuk, majd hozzádjuk a mazsolát, ananászt, mandulát, diót. Az egészet összefőzzük, majd hozzáadjuk a mákos masszához, belekeverjük a kakaóport és a tojássárgákat is. A masszát kihűtjük, majd beledolgozzuk a tojásfehérjék keményre vert habját.
A túrós töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a pudingporral, robotgéppel alaposan kihaboítjuk, majd fokozatosan beledolgozzuk a puha vajat, túrót és tejfölt. A fehérjéket felverjük kemény habbá, majd a túrós masszához adjuk a citromhéjjal és mazsolával együtt, majd jól eldolgozzuk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy 24 cm-es tortaformába egyengetjük, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig.
Kivesszük a sütőből, rákenjük a mákos, majd túrós tölteléketés visszatoljuk 50 percre a sütőbe.
A kész, kihűlt tortát csokimázzal vonjuk be és ízlés szerint díszítjük.