Túrós-mákos torta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tészta:

  • 200 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél tasak sütőpor
  • 100 g vaj
  • 1 ek tejföl

Mákos töltelék:

  • 300 g őrölt mák
  • 50 g őrölt dió
  • 50 g őrölt mandula
  • 50 g mazsola
  • 150 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 4 ek méz
  • 1 ek kakaópor
  • 50 g vagdalt aszalt ananász
  • 2 tojás
  • 2 dl tej

Túrós töltelék:

  • 600 g túró
  • 100 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 50 g mazsola
  • 50 g vagdalt aszalt ananász
  • 180 g tejföl
  • 1 cs vanília ízű pudingpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tésztához elkeverjük a lisztet a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját és a tejfölt. Kézzel jól kidolgozzuk a tésztát és fél órára hűtőbe tesszük.

A mákos töltelékhez a mákot leöntjük a meleg tejjel. Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a mézet, cukrot és jól összedolgozzuk, majd hozzádjuk a mazsolát, ananászt, mandulát, diót. Az egészet összefőzzük, majd hozzáadjuk a mákos masszához, belekeverjük a kakaóport és a tojássárgákat is. A masszát kihűtjük, majd beledolgozzuk a tojásfehérjék keményre vert habját.

A túrós töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a pudingporral, robotgéppel alaposan kihaboítjuk, majd fokozatosan beledolgozzuk a puha vajat, túrót és tejfölt. A fehérjéket felverjük kemény habbá, majd a túrós masszához adjuk a citromhéjjal és mazsolával együtt, majd jól eldolgozzuk.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy 24 cm-es tortaformába egyengetjük, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig.

Kivesszük a sütőből, rákenjük a mákos, majd túrós tölteléketés visszatoljuk 50 percre a sütőbe.

A kész, kihűlt tortát csokimázzal vonjuk be és ízlés szerint díszítjük.